marți, 24 martie 2009

Analistul

Acum 10-15 ani , cand eram o programatoare in baze de date, incepatoare si pasionata am citit cartea "Cui i-e frica de calculatorul electronic" de Dan Farcas. O carte foarte buna pentru programatori dar nu numai.

Recitind de curand fragmente din ea am gasit unul in care autorul da o definitie a analistului programator incompetent.

“Daca vom intalni un analist care identifica dintr-o ochire datele pe care trebuie sa le produca noul sistem nu vom comite greseala de a-l considera supercompetent. El este aproape sigur un incompetent. De ce? Deoarece limpezirea unor scheme aparent foarte simple de tip “probleme – cauze” nu se poate face decat dupa o activitate laborioasa de investigare si intelegere a mecanismelor intregului sistem existent.

Rezultatul unei analize efectuata in graba, la intamplare, sau pe baza de “fler” este, de regula, mecanizarea vechilor greseli, a vechilor prelucrari si a vechilor date, deci implicit a vechilor probleme.“

Daca in fragmentul de mai sus, facem unele modificari si inlocuim analist cu "politician", "analist politic", etc. vom obtine o foarte buna definitie a acestora.

De ce spun asta? Pentru ca sunt foarte suprinsa de modul extraordinar de transant si rapid in care descopera cauzele problemelor unor institutii, sisteme si chiar a intregii noastre societati. Cum lucrurile sunt foarte complexe, cu relatii de interdependenta extrem de greu de descifrat dintr-o singura privire... sunt convinsa ca persoanele mai sus numite sunt mai mult ca sigur incompetente (cu foarte putine exceptii).    

2 comentarii:

cherie spunea...

In materie de "politica" sunt si eu o "incompetenta" dar folosesc "dreptul la opinie" de cate ori discut cu alti incompetenti asa ca n-am complexe !
Dar sa las gluma si sa vorbesc despre subiect ! Broderia. Imi place sa brodez. Imi place sa fac chiar tablouri prin broderie. Am si eu blog desi nu prea ma pricep si postez acolo alandala. Nu am postat acolo broderii dar daca te intereseaza discutiile pe un astfel de subiect pot sa pun repede niste broderii de ale mele si sa ti le arat.
Deocamdata citesc ce mai scriu altii si caut "amicitie"...

Mihaela spunea...

Cherie multumesc pentru vizita. Ma intereseaza si broderia,ce si cum lucreaza ceilalti.
Care e adresa ta de blog?